Bunun sonucu olarak ışığı üretmek için harcadığımız elektrik enerjisinin önemli bir bölümü boşa gitmektedir. Bu ise, elektrik üretirken tükettiğimiz sınırlı petrol, doğalgaz ve kömür kaynaklarımızın boşa harcandığı anlamına gelmektedir ve bu yolla dolaylı olarak atmosfer de kirletilmiş olmaktadır. Işık kirliliği her çeşit etkisiz aydınlatmayı kapsar.
Bunların başlıcaları şunlardır:
Işık tecavüzü (ışık taşması): Işığın istenmeyen veya gerekmeyen yeri aydınlatması.
Göz kamaşması: Gözün alışık olduğu aydınlatma düzeyini aşıp, görme yetisinin bozulması ve nesnenin görünürlüğünün kaybolmasıdır.
Dikine ışık Nedir: Doğrudan gökyüzüne giden, uzayda kabolan ışıktır. Işığın atmosferdeki tozlar ve moleküller tarafından saçılması sonucu gökyüzünün doğal parlaklığının bozulmasına, artmasına neden olur.
Aşırı miktarda ışık Nedir: Belli bir iş için gereken aydınlatma miktarını aşan ışıktır.
Işık kirliliğinin kaynakları Yol, cadde ve sokak aydınlatmaları, Park, bahçe ve spor alanlarının aydınlatmaları,Turistik tesislerin, binaların dış cephe aydınlatmaları, Reklam panoları, Güvenlik amacıyla aydınlatma, Evlerin, binaların iç aydınlatmasından taşan ışıklar.
Doğru aydınlatma nedir?
İlke olarak izlenecek en basit yol: i) Işığın gökyüzüne yükselme-sini engellemek ve aydınlatılacak yere yöneltmek, ii) Birim enerji başına daha çok ışık veren kaynakları kullanmak, iii) Zamanlayıcılarla gereksiz aydınlatmaları (örneğin reklam ve ilan ışıklandırmalarını) gece yarısından sonra kapatmak olmalıdır.
Kaynak: Işık Kirliliği ve Enerji Tasarrufu (EİE/UETM ve TÜ-BİTAK) |